Hvad VIL dit barn med Snapchat? Hvad bruger de andre den til? Og hvad ved barnet selv om app’en? Du kan vurdere om der fx er funktioner, der er mindre vigtige, som I kan aftale, at barnet venter med at benytte. Forhold jer sammen til dette efter gennemgangen af punkterne.
Nysgerrige forældre Forbered barnet på, at skridtet ind på sociale medier betyder, at der indimellem er en nysgerrig far eller mor, der vil have en snak om, hvordan det går - det skal dit barn gerne lige være med på. Denne samtale skal være rar for barnet og ikke-kontrollerende. Vis din tillid til, at barnet kan administrere app’en og have et sundt forhold til både indhold og tidsforbrug.
Teknisk hjælp I skal sammen en tur i privatlivsindstillinger for at afgrænse app’en til en start, når I downloader den. Man kan indstille så fremmede ikke kan kontakte og så barnet ikke figurerer i fremmedes venneforslag – samt til at kammeraterne aktivt skal søge barnets brugernavn for at finde profilen. Se Snapchat – teknisk hjælp.
Mormor-testen Man skal være opmærksom på, at billederne ikke forsvinder, som Snapchat ellers har slået sig op på. Heller ikke selvom man har indstillet sin egen afsendelse på 3 eller 10 sekunder. Nettet glemmer aldrig, og det er almen viden blandt børn, at man bare tager screenshots. Med andre ord: barnet skal lære kun at lægge billeder ud af sig, som det ville vise sin mormor 😉
Streaks …er en flamme, man får, når du har holdt en chat kørende over et stykke tid. Flammen og pointene mister du, hvis du ikke svarer med tekst eller billede indenfor et døgn. Det føles for børn og unge som et lille statussymbol på relationen - et slags kvaNtitetsstempel på venskabet. Denne funktion kan med fordel bruges som afsæt til en snak om, hvad en god og sund relation er og skal indeholde. Det har vist sig at være rigtig svært for unge at styre streaks, og vi har haft sager om børn, der blev stressede og fx vågnede om natten for at passe sine streaks.
Sproget Når man er på sociale medier, skal man være opmærksom på ansvaret for sit sprog, som pludselig vejer langt tungere, fordi man ikke har toneleje, ansigtsudtryk osv. til forståelsesrammen. Af samme grund kan man også føle andres kommentarer tungere/anderledes, end de er ment. Tag en snak om, hvordan sproget på nettet generelt er grovere – og om at opføre sig og tale som man ville gøre i klasserummet.
Chatbotten MyAI …blev introduceret i Snapchat app’en i 2023. Efter en opdatering lå den øverst i børnenes chat-tråde og altså over de andre venner. Man kan kun slette den igen, hvis man betaler et månedligt beløb (abonnerer). Der findes grelle eksempler på, hvordan MyAI har rådgivet unge mennesker, der forsøger at finde deres vej i livet og finde svar på store spørgsmål. Jeg vil personligt være meget sikker på, at mine børn ikke søger råd hos denne altid tilgængelige ”ven” for ikke at betale, hvad det koster for at undgå den, og det er uden tvivl en af de aftaler, jeg anbefaler, at man laver med sit barn. Læs Medierådets udtalelser under Artikler.
Snap map …er et kort, som findes i app’en. Her kan man følge med i, hvor ens venner er henne – også når de er sammen og man ikke selv er med. Det er en funktion, som har forvoldt meget ondt, og børnene har selv lidt svært ved at forholde sig til det, hvis de ikke selv er på kanten af fællesskabet. På den måde kan funktionen volde utilsigtet skade. Snap map kan også afgrænses til mindre grupper i indstillingerne, så det ikke nødvendigvis er enten eller. Men tag en snak om, hvorfor barnets venner skal kunne se hvor det befinder sig på alle tider af døgnet. Og find indstillingerne under Snapchat – teknisk hjælp.
Challenges …florerer på alle sociale medier. Når det handler om at spise hotdog på tid eller kaste en balje isterninger #icebucketchallenge udover sig selv, er der tale om relativt uskyldige udfordringer! Men når barnet støder på #theperfectclassroom, hvor man tager et billede af et tomt klasseværelse og tagger sine syv bedste venner, skal barnet lære at stoppe op. Mange challenges handler om at vælge venner – og når man vælger bestemte kammerater til, vælger man andre fra. Det er et tungt mobberedskab, som kan blive ufrivilligt ekskluderende. I vores analoge verden arbejder vi i forvejen med opdelingen af børn i forskellige sammenhænge. Udvælgelsen på nettet kan blive til en meget svær og subtil form for mobning. Så tal om at man på nettet har et særligt ansvar for hvad man laver, liker, skriver. Og skab en kultur, hvor barnet kan komme og spørge, hvis det nogensinde bliver i tvivl. Læs mere om farlige challenges under Samtalen med mit barn om challenge-kulturen.
Sammenligningskultur …og perfekthedskultur er bekymrende faldgruber ifm. sociale medier. Kulturen hersker IKKE kun blandt piger, som vi tidligere har set. Tal med dit barn om filtre, om selviscenesættelse, sund skepsis og deep fake (langt fra alt man ser er virkeligt). Vi lægger filtreret virkelighed ud i jagten på anerkendelse. Læs mere under Samtalen med mit barn om sammenlignings- og perfekthedskultur.
Vis tillid og giv plads Lad dit barn føle glæden ved den nye app, når nu du har givet lov. Undgå at barnet føler sig overvåget. Spørg om han har hygget sig på Snap chat i dag og lav en åbning til de nysgerrige samtaler om, hvem han skriver med, om han synes at sproget og opførslen svarer til face-to-face kommunikation, om man kan lave nogle sjove billeder osv.
Hold linjen åben Forbud, vrede eller panik lukker dialogen og skaber stor risiko for, at barnet finder andre veje (hemmelige apps) eller ikke kommer til dig, hvis det kommer i vanskeligheder næste gang. Måske det allervigtigste punkt. Prøv så vidt muligt at inddrage i aftaler og også at ramme barnets forståelse. Eksempel: i samtalen om snap map. Hvad er det gode? Hvad er det dårlige ved kortet?
Download app’en Jeg anbefaler, at forældre selv downloader børnenes mest brugte apps. NB: Ikke for at overvåge men for at kunne tage del i samtalen om, hvad der foregår på det medie.
Stine Kongsted, Barndom i Trivsel Frederiksberg, oktober 2023